Sănătate
Cum e să faci yoga la peste 60 de ani? 10 istorii reale din Chișinău
O dimineață de sâmbătă întâlnită în parc alături de cei care îți demonstrează că pentru a practica yoga nu există limite de vârstă


autor: Laura Muruzuc
Sâmbătă dimineața, ora 9. În parcul Dendrariu, pe un loc cu iarbă verde, nu departe de lac, peste 20 de oameni s-au adunat să facă yoga.

Dacă aveai vreo prejudecată că există o limită de vârstă pentru a face lucrurile care îți plac, fii gata de surprize. Majoritatea dintre cei adunați sunt persoane 60plus. Fiecare te va saluta cu un zâmbet senin, te vei simţi stânjenit că nu ești desculț, ca și ei. Pentru a nu interveni în povestea lor, te vei așeza la umbra unui copac și vei lăsa ca acest cadru să-ți dea o lecție proaspătă de viață.
Ideea organizatorilor a pornit de la argumentul că vara e timpul potrivit pentru a face ceva frumos. Lecțiile de yoga sunt gratuite. Au pornit de la un anunț pe Facebook, iar participanții s-au adunat rând pe rând. Sunt deja la a treia întrunire. Vocea calmă a instructorului de yoga completează acest cadru, și toți intră într-o altă dimensiune de timp, una proprie. Hai să ne cunoaștem:
M-am trezit la ora 7:30

Aş putea desigur să fac exerciții și acasă, dar acolo natura nu este atât de frumoasă. Aici e așa un miros, nici nu pot să înțeleg, de mentă sau lavandă, flori de câmp. E verde și oamenii... o aură specifică. Merită să pierd jumătate de oră în drumul pe care îl fac până aici. Comunic cu oamenii, îmi trezesc mușchii, simt armonia naturii și încerc să mă mențin în formă.
peste 60 de ani
Sofia
M-am trezit la ora 7

De ce vin? Pentru că mă simt foarte rău. Soțul meu a decedat în luna mai și încerc să mă restabilesc. Am nevoie să fiu mereu cu oamenii. De aceea vin deja a doua sâmbătă. Nu am mai făcut yoga niciodată, am făcut sau gimnastică, sau aerobică, sau dansuri. Iar acum, pur și simplu, merg către oameni. Am văzut anunțul pe Facebook și am venit cu o prietenă. Pentru mine nu e o problemă dacă cunosc oamenii sau nu, contează să merg undeva.

De dimineață până seara trebuie să merg undeva, pentru că mă simt foarte rău spre seară. Sunt un om comunicabil, căruia îi place viața, dar acum mi-e foarte rău, iar aici e bine.
58 de ani
Elena
M-am trezit la ora 6 şi jumătate

Eu am fost îndrumată de copii, care s-au ocupat de yoga înaintea mea și le-a fost destul de greu să mă convingă să vin. Cred că e un început nou, o încercare. Sincer, când fac yoga apare o liniște profundă, nici nu știu cum să o descriu.
64 de ani împliniți
Raisa
M-am trezit la ora 7

Am timp și vreau să-l dedic unor lucruri utile și interesante. Mi-au plăcut dintotdeauna exercițiile sportive. Pentru prima dată am văzut anunțul la televizor, apoi pe Facebook și am zis cu siguranță „Da"! Am renunțat chiar și la grădina de la țară ca să vin aici. Îmi place enorm. În primul rând, locul este unul frumos, pozitiv și senin. Este iarbă, aer verde, copaci, flori, oameni buni.

Am citit mult despre yoga, este util pentru trup și suflet, pentru viața noastră continuă. Noi ne dorim o viață lungă, fericită şi sănătoasă.
58 de ani
Elena
M-am trezit la ora 7

Yoga este utilă în primul rând pentru sănătate. Dacă omul nu face efort, devine mai puţin mobil. Yoga este potrivită și pentru a-ţi creşte calitatea vieții. Vin aici ca să mă simt bine în corpul meu. Vârsta ți-o ia înainte, dacă nu faci mişcare.
67 de ani
Valentina
M-am trezit la ora 6

Cred că vin pentru sănătate, să-mi adun tot ce am în interior. Mi-e frică să încetez să mai simt. Vin și pentru comunicare. Cred că ea contează foarte mult. Comunicarea cu tine și cu ceilalți oameni, pentru că dacă ești la pensie, nu mai comunici ca înainte. Un cerc nou de cunoscuți, comunicare prin care ne susținem reciproc și învățăm unii de la alții.
62 de ani
Larisa
M-am trezit la ora 6

Am ajuns aici datorită fiicei. Sunt la prima lecție. Cred despre yoga același lucru ca și despre orice alt tip de sport – că ar trebui să-l practici regulat, nu doar o dată pe săptămână. La 73 de ani îmi vine greu, într-un fel. Am nevoie de mai mult efort, dar încerc.
73 de ani
Ivan
M-am trezit la ora 5:15

De ce vin la yoga? Pentru că îmi menține rațiunea clară, permite corpului să-și păstreze tinerețea, te ajută să lași tot negativismul care este în viață. Începi să gândești pozitiv, să dorești oamenilor fericire și să faci asta zilnic. Nu doar când cineva se naște sau moare, dar în fiecare zi.
51 de ani
Nelea
M-am trezit la ora 7

Vin la yoga pentru a avea grijă de sănătate. Yoga este o credință în ceva, chiar dacă sunt departe de asta. Exerciții, liniște, pace, conștientizare. Am aflat prin Facebook. Acum e vară, o vreme bună, și când am înţeles că e pentru această categorie de vârstă, asta m-a câștigat.

Eu cred că noi avem o vârstă puternică, matură și suficient de sănătoasă, ca să nu plecăm pe plan secundar, să devenim bucătărese, bone, mămici... sau pur şi simplu să ne retragem undeva. Eu știu că în alte țări au o altă viziune față de vârstă, chiar și pentru viața socială.
54 de ani
Olga
M-am trezit la ora 6:30

Am mai făcut yoga cu 3 ani în urmă. Mi-a plăcut, mă simțeam bine, îmi era confortabil. Iar acum e important să revin în ritm, pentru că o dată pe săptămână e puţin. Efectul apare atunci când corpul ține minte deja toate aceste exerciții, toate aceste simțuri. Teoria trebuie întărită prin practică. Prin yoga am găsit momente în care pot medita, mă pot deconecta de tot ce se întâmplă și mie îmi place această stare.
60 de ani
Olga
Cred că ar fi trebuit mai de demult să încep exercițiile de yoga. E benefic pentru orice vârstă. Noi nu avem când, tot alergăm, alergăm, alergăm, până ne dăm seama că nu mai putem, că lucrurile nu mai funcţionează la fel. Circulația sangvină e alta, probleme de sănătate… Exercițiile pe care le fac sunt lente, le pot controla, mă pot cunoaște.

Sunt bucuroasă că am ieșit din zona de confort de acasă. Zic: Bună dimineața, soare, verdeață, iarbă. Și chiar dacă ceva s-a schimbat, atât cât fac o promenadă pe jos, respir, mai savurez dimineața, deja e bine.
59 de ani
Ludmila
Întrunirea lor durează o oră. Dacă ai rămas până la final, atunci primești și o cană de ceai plăcut mirositor. Toate sunt completate de discuții sincere, pentru că participanţii nu știu de altele. Parcul completează această libertate, căldura din aer învinge câte un pic răcoarea dimineţii. Se aude și zborul de păsări, și micul lor dialog, iar undeva în depărtare – muzica unui trenuț ce plimbă câțiva copii.

Antrenorii au adaptat exercițiile de yoga pentru această categorie de vârstă, ținând cont de ritmul și nivelul de pregătire al participanţilor.

Gândește-te acum, tu ce faci cu diminețile tale?
  • 29
  •  
  •  
  •  
  •  
2018-08-29T15:43:06+00:00