Descoperă

Consultant în afaceri la 80 de ani sau cum să scoți bani din sâmburii de vișini

Cristina Zaharia 18 augu, 2018

  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  

Suntem obișnuiți să vedem consultanți în afaceri mai mult prin filme sau în afara țării, dar e bine să știm că și în Republica Moldova există persoane care oferă asemenea servicii.

Este și cazul eroului nostru, Alexandru Golubișen. La cei 83 de ani ai săi, bărbatul nu prea dispune de timp liber. Are deplasări frecvente prin țară sau peste hotare și le oferă consultanță celor care vor să-și pună pe roate o afacere.

Un bun consultant în afaceri îl ferește pe un antreprenor, mai ales pe cel lipsit de experiență, de eșec, așa crede dânsul. El face mai întâi un studiu de piață, pune la punct planul de afaceri. Tot el îl ajută pe antreprenor să găsească potențiali investitori.

 

 

Din experiența de muncă

De-a lungul timpului, Alexandru Golubișin a colaborat cu OSCE, elaborând ghiduri pentru deschiderea unei afaceri. Le oferă consultanță atât celor din mediul de afaceri, cât și pentru sistemul bancar din Republica Moldova. Vorbește cu multă pasiune despre munca sa, dar și despre cele mai recente afaceri la care a pus umărul. Lucrează în calitate de inginer-proiectant de mai mult de jumătate de veac, iar între timp a avut posibilitatea să participe la proiecte foarte inedite.

 

 

„Lucrând la Institutul de Proiectări din Chișinău, am participat la crearea unei secții de producere a mâncării pentru cosmonauți. Prin anii 85-86 ai secolului trecut, pentru bucata aceasta de pământ, era un ”now how” absolut. Unele piese pentru această secție au fost aduse tocmai din Germania”, își amintește dumnealui.

Profesia sa i-a oferit posibilitatea de a călători foarte mult. De exemplu, a vizitat Franța încă pe vremea Uniunii Sovietice, chiar dacă pe atunci era greu să părăsești hoaterele URSS. Ulterior a călătorit și prin Asia.

„Muncind la Uzina de Pompe, am avut din nou posibilitatea să călătoresc. Tot ce se proiecta, se implementa în Asia. Așa am vizitat  Kirghizia, Uzbechistanul și Kazhstanul. Am cunoscut toate popoarele din regiunea aceea”, povestește bărbatul.

Acum muncește la o firmă de consultanță și proiectare. În plus, îi instruiește pe tinerii specialiști. Chiar și în telefon are câteva aplicații care-i permit să facă rapid schițe și calcule.
Inginerul este preocupat mereu să găsească cele mai bune soluții pentru clienții săi.

„Munca unui inginer-consultant este foarte importantă. Pentru că totul începe de la prima întâlnire, când trebuie să asculți omul, să vezi ce vrea și dacă e sau nu posibil să pui pe roate afacerea pe care și-o dorește”.

Când începi o afacere nu ai dreptul să greșești

Unul dintre proiectele la care lucrează în prezent este o secție de procesare a laptelui la Cimișlia. Ne spune, pe scurt, cum au pus bazele acestei afacerii:

„S-a făcut un mic plan de afaceri, i-am arătat proprietarului cam pe ce lume se află, să vadă care vor fi costurile și dacă dispune de asemenea mijloace. Apoi trebuie să facem o schiță și să le dăm sarcina constructorilor, ca să vedem dacă se poate de construit încăperi după acet plan. După care eu avizez câte ferestre va avea încăperea, unde vor fi ușile, unde va fi canalizarea. Nu trebuie să greșești. Sunt foarte multe de făcut până ajungi să mănânci o bucată de brânză”.

 

 

Afacere sănătoasă și bănoasă cu sâmburi de vișine

Toate proiectările și schițele și le face mai întâi pe hârtie. Apoi, le introduce în calculator. Muncește de obicei de acasă, însă merge și în deplasări, după utilaje etc. Bărbatul este pasionat de munca sa, de aceea caută mereu ceva nou și e în continuă mișcare. Îi plac în special afacerile inovative, inedite, care aduc ceva cu totul nou pe piață.

 

 

Spre exemplu, de curând, la Sângerei, a fost dată în exploatare o secție de producere a vișinilor în suc propriu. Consultantul le-a propus proprietarilor să nu arunce sâmburii, ci să-i folosească pentru a confecționa gulere sau pernuțe cu sâmburi de vișină, care au efect curativ, inclusiv în caz de răceli.

„Pernele cu sâmburi de vișine reprezintă un vechi remediu elvețian. Aceștia rețin pentru mult timp căldura sau frigul, eliberându-le treptat. Pernuțele acestea sunt folosite în cazul durerilor în gat și a bronșitelor. În unele țări din UE, ele costă nu mai puțin de 35 de euro bucata”, afirmă specialistul.

Se pare că interesul pentru munca sa și faptul că este mereu în mișcare îl ajută pe eroul nostru să se mențină tânăr și optimist. Așa că, dacă v-ați hotărât să porniți o afacere, știți deja la cine puteți să apelați. Alexandru Golubișin, eroul nostru, vă stă la dispoziție mereu, cu cele mai bune sfaturi și cele mai rezonabile idei

  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
2018-08-29T15:47:28+00:00