Descoperă

Clubul pentru femei “Noblețe”: de la dragostea de poezie la activism civic

60plus 27 iunie, 2018

  • 48
  •  
  •  
  •  
  •  

În Moldova există mai multe organizații neguvernamentale pentru femei, unde acestea au posibilitatea să se reunească pentru activități comune sau pentru a participa la diverse cluburi de discuție. Printre acestea este și clubul de femei „Noblețe”, înființat acum câțiva ani de Maria Șalaru, o activistă pasionată de poezie și implicată în mai multe activități social-culturale.

 

 

Maria Șalaru povestește că ideea fondării acestui club a venit de la sine, după ce tot mai multe femei au început să calce pragul biroului său pentru a discuta sau pentru a recita versuri.

„După ce am cunoscut mai multe femei active și dornice de implicare, am decis să ne întâlnim într-un număr mai mare și să oficializăm aceste mici activități ale noastre. Astfel am fondat clubul pentru femei „Noblețe”. Am ales intenţionat această denumire.

Din punctul meu de vedere, persoanele de vârsta a treia sunt deja nobile: ele au acumulat de-a lungul vieții înțelepciune și experiență – două elemente necesare pentru a obține succes”, afirmă Maria Șalaru.

La clubul „Noblețe” combinăm tinerețea cu experiența de viață

La clubul „Noblețe” vin profesoare, medici, poetese, contabile, femei de afaceri, în mare parte persoane de vârsta a treia care vor să fie în continuare utile societății. Printre femeile care participă la întrunirile clubului „Noblețe” sunt scriitoarea Claudia Partole, preşedinta Federaţiei din Moldova a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO, Eugenia Ursu.

„La clubul de femei facem lansări de carte, organizăm ateliere de discuție. Bunicile aduc la club și nepoțelele care cântă la pian, recită versuri. În acest mod, noi combinăm tinerețea cu experiența de viață”, explică fondatoarea clubului, Maria Șalaru.

Femeile care participă la întrunirile clubului au posibilitatea să comunice și să-și împărtășească experiențele de viață, lucru important pentru a se simți în continuare utile societății, consideră Maria Șalaru.
„Ușile clubului nostru sunt deschise pentru toate femeile active”

 „Ajunse la vârsta a treia, la vârsta experienței, am observat că multe dintre noi, femeile, avem un pic mai mult timp pentru noi înșine, chiar dacă mai suntem angajate. Atât eu, cât și celelalte participante așteptăm cu nerăbdare fiecare ședință a clubului.

Aceste întruniri ne ajută să ne relaxăm și ne ține mereu ocupate. Sunt și persoane care disperă pentru că nu pot să mai meargă la serviciu ca altădată, iar eu le îndemn să vină la club. Le spun că o persoană care are ceva de făcut, care are o ocupație este mereu în mișcare, gândește, studiază, citește, respectiv este în pas cu viața. Așa trăim frumos și util”, crede Maria Șalaru.

Fiecare întrunire a clubului „Noblețe” le aduce bucurie femeilor care participă la aceste activități. „Noi suntem pe pământ pentru a face bine. Organizând aceste activități pentru doamne, eu am parte de multă energie pozitivă. Și mă bucur alături de ele, atunci când le sclipesc ochii, ascult cu plăcere cum recită poezii, cum cântă. Noi avem nevoie de comunicare, de la inimă la inimă”, spune emoționată fondatoarea clubului.
Ușile clubului „Noblețe” sunt deschise pentru doamnele care vor să-și petreacă timpul activ și să participe la activități culturale.


  • 48
  •  
  •  
  •  
  •  
2018-06-28T15:11:50+00:00