Evenimente

Început de iulie cu nopți pianistice și expoziție de fotografii vechi

Începutul lunii iulie aduce concerte de pian, spectacole și expoziții de fotografie veche. De la mijloc de săptămână, ați putea să vă delectați cu muzică clasică, la Festivalul „Nopțile Pianistice”. 

Tot în această săptămână, la Chișinău se vernisează expoziția „Revedere”, care conține vechi, din anii ’50-’60, surprinse de  profesorul Zaharia Cușnir. Detalii despre evenimentele săptămânii, găsiți mai jos.

Miercuri, 4 iulie, un nou concert din cadrul Festivalului „Nopțile pianistice”.  Concertul începe la ora 19:00. Prețul unui bilet este de 50 de lei. 

Soliști din România și Franța vor urca pe scena Filarmonicii „Serghei Lunchevici” și vor interpreta arii din opera „Preludiu la după-amiaza unui faun” de Claude Debussy sau „Concert pentru pian și orchestră” de Paul Constantinescu.

Un eveniment „Memoriile deportărilor”,6 iulie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Evenimentul începe la ora 11:00.

Evenimentul intitulat  va cuprinde rezentări teatralizate, interviuri cu deportații, concert tematic. De asemenea, va avea loc și o proiecție a filmului „Expedițiile memoriei”.

Dacă vă place fotografia documentară, nu ratați Vineri, 6 iulie, expoziția „Revedere” de Zaharia Cușnir, ora 16:00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

„Descoperite întâmplător, fotografiile bătute de vânt, dar îngrijite până acum de ierni, veri și miracol, păstrează temeinic spiritul trecutului, ai anilor ’50-’60.  Clișeele, care-și așteptau descoperirea până 2016, sunt creația lui Zaharia Cușnir (1912-1993), întâi învățător, apoi lucrător în kolhoz, dar în celălalt timp, fotograf cu deosebit sens artistic.

Zaharia a lăsat în urma sa aprope 4000 momente prinse pe film fotografic. Aceste momente respiră fețele, fericirile, aspirațiile, gândurile pământului din cursul de mijloc râului Răut”, spun oranizatorii expoziției.

Sâmbătă, 7 iulie, ați putea vedea spectacolul „Inimă de câine” la teatrul rus „A.P. Cehov”.  Spectacolul începe la ora 18:00. Prețul biletelor variază între 50 și 100 de lei. 

Acţiunea are loc în casa medicului Preobrajenski, unde ajunge un câine vagabond şi plin de răni. Câinele a fost operat, și după o comă lungă a început să articuleze primele cuvinte şi a adoptat un comportament pseudo-uman, începând cu băutura. Adică se poate spune că Şarik s-a transformat în om.

Duminică, 8 iulie, un spectacol-comedie în limba rusă – „Примадонны, или в театре только девушки”, la teatrul A.P. Cehov”. Spectacolul începe la ora 18:00. Prețul biletelor variază între 50 și 150 de lei.

Spectacolul spune povestea a doi actori englezi, mai puțin norocoși, care sunt nevoiți să meargă într-un turneu în îndepărtatele păduri americane. Singura lor șansă de a-și îmbunătăți starea materială este să se dea drept nepoatele unei doamne bogate, care intenționează să le lase o moștenire solidă înainte de moarte.

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
2018-07-02T10:56:43+00:00