Descoperă

«60plus o explicaţie». Viața la azil – un lux sau o necesitate?

60plus 14 septembrie, 2018

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  

Sunt fericiţi vârstnicii care îşi văd de viaţa şi de activităţile lor de prin gospodărie până la adânci bătrâneţi. Dar, din păcate, de cele mai multe ori, bunicii sau părinţii noştri ajung la o vârstă când nu-şi mai pot purta singuri de grijă.

Şi atunci apare întrebarea, dacă să-i internăm într-un centru pentru bătrâni sau să-i ţinem aproape de noi. Să-i îngrijim şi să le fim alături, aşa cum au făcut şi ei cu decenii în urmă, pe vremea când eram noi mici. Despre avantajele şi dezavantajele vieţii într-un centru de îngrijire a bătrânilor vorbim cu directorul Azilului Republican pentru Invalizi şi Pensionari, Gheorghe Bejenaru, la o nouă ediţie a rubricii «60plus o explicaţie».

 

 

Câţi vârstnici au ales să-şi petreacă bătrâneţea la cel mai mare azil de bătrâni din Chişinău?

În prezent avem 154 de beneficiari. Este vorba atât de bătrâni care fie au venit voluntar la azil, fie au fost aduşi de copiii sau rudele lor. De asemenea, la azil sunt internate şi persoane cu dizabilităţi, care nu se pot descurca singure nici acasă, nici în societate.

 

 

Care sunt cauzele cele mai frecvente care-i determină pe copii să-şi lase părinţii la mila statului?

La o vârstă mai înaintată mulţi dintre vârstnici au deja câte 4-5 maladii cronice. Anume din această cauză ei trebuie să primească un tratament medical specific, pe lângă suportul fizic de care au nevoie la bătrâneţe, când ajung în pragul neputinţei. Atunci apare indispensabil nevoia de ajutor din partea unei persoane terţe. Acest ajutor presupune timp şi multă energie. Dar nu întotdeauna copiii lor dispun de astfel de „resurse”, în special dacă sunt activi profesional şi mai au şi ei propriii copii. Atunci este mai simplu să-i aducă la azil.

 

 

Copiii care-şi aduc părinţii la azil sunt consideraţi insensibili?

Aparent, se creează impresia că aşa este. Dar situaţiile sunt atât de diferite, încât generalizările nu-şi au locul aici. Sunt cazuri când copiii pur şi simplu nu au suficient spaţiu în locuinţă sau părintele locuieşte prea departe, cum ar fi cazurile moldovenilor stabiliţi cu traiul în străinătate, sau cazuri când bătrânul are nevoie de tratament medical permanent. În astfel de situaţii, evident, cea mai bună alternativă devine azilul de bătrâni. Dar copiii nu uită de părinţii lor, îi vizitează, le aduc produse alimentare, daruri la ocazii speciale, le telefonează fie la telefonul mobil, fie se interesează de viaţa lor prin intermediul asistentelor sociale. 

 

 

Bătrânilor ajunşi la azil le este dificil să se acomodeze cu noua lor viaţă?

Nu le este dificil, dar nici nu este un proces foarte uşor, mai ales pentru cei care sunt legaţi afectiv de familiile lor, de casa şi gospodăria lor. Fiind un azil republican avem beneficiari din toate raioanele ţării. Multor bătrâni le este frică de o instituţie de stat, unde sunt oameni diferiţi. Dar acest prag psihologic este depăşit destul de repede. Aici găsesc un mediu apropiat lor. Găsesc bătrâni cu aceleaşi probleme, maladii, experienţă de viaţă. Cel mai greu le este să se acomodeze cu regimul strict de aici. În azil mesele sunt servite la ore fixe, nu mai au parte de libertatea de acasă.

 

 

Cât costă viaţa la azil?

Suma pentru o zi de întreţinere la azil este de 222 de lei şi 87 de bani. Pe lună sunt cam 6900 de lei. Aici sunt incluse mesele, cazarea, asistenţa medicală şi socială. Dar sigur că puţini copii îşi permit să achite această sumă pentru părinţii lor. Cei mai mulţi beneficiari de la azil sunt la întreţinerea statului. Adică li se sustrage 75% din pensie pentru achitarea serviciilor de la azil. Ei primesc doar 25% din pensie pentru necesităţile personale.

 

 

Poţi sta la azil pentru o perioadă determinată?

Cei care vin la azil şi beneficiază de întreţinere privată stau 3 luni sau jumătate de an. De cele mai multe ori, copiii sau rudele care-i aduc aici, decid perioada de întreţinere în funcţie de veniturile financiare sau de starea emotivă a bătrânului. Cei care sunt la întreţinere de stat vin pentru o perioadă nedeterminată. Sunt unii bătrâni care stau la azil de 10 sau 15 ani. 

 

 

Care este rutina zilnică a unui bătrân la azil?

La azil bătrânii beneficiază de 3 mese pe zi. Au parte de îngrijiri medicale, dacă este cazul. Azilul dispune de 3 puncte medicale care activează în regim nonstop. Avem o bibliotecă, o sală de biliard, o sală de concerte. Doamnele croşetează, bărbaţii vara mai grădinăresc prin curtea azilului, joacă table sau şah.

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
2018-09-14T15:29:26+00:00