Descoperă

«60plus o explicație»: ce știm despre viitoarea noastră pensie?

Pirgaru Ileana 31 iulie, 2018

  • 36
  •  
  •  
  •  
  •  

Acum eşti tânăr, ai un job şi un salariu care îţi permite o existenţă acceptabilă în Republica Moldova. Te-ai gândit ce te aşteaptă peste 35-40 de ani?

Pe de altă parte, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică avem 1 milion 169 de mii de angajaţi în câmpul muncii, ceea ce înseamnă un raport de 1/8, adică 10 angajaţi asigură venitul a 6 pensionari. Oare este important să ne știm cum se va calcula viitoarea noastră pensie? Răspunsul este: da! De ce? Haideți să le luăm pe rând …

 

 

De ce este important pentru tânăr, să se gândească de pe acum la pensia pe care o va primi peste 35-40 de ani?

Tinereţea trece foarte rapid şi când ne apropiem de vârsta de pensionare va trebui să mergem să depunem un dosar şi s-ar putea ca în dosar să n-ai ce arăta. Dacă contribuţia personală a fost foarte mică, evident că şi pensia va fi mică. Şi aceşti tineri vor fi supăraţi pe stat, dar statul suntem noi. Cei care contribuim, care suntem disciplinaţi sub aspect fiscal. Dacă munceşti la negru în tinereţe, evident că vei fi privat de o pensie decentă.

 

 

De ce alte privilegii sunt privaţi cei care muncesc la negru?

Nu eşti privat doar de pensie, dacă nu contribui, nu ai nici îndemnizaţie de îngrijire a copilului, nu este achitată îndemnizaţia pentru concediu de boală, şi cu regret trebuie să anunţ că nu primesc nici acel suport oferit de stat în caz de deces a persoanei. 

 

 

Dacă părinţii şi bunicii mei au ieşit la pensie la 57 şi respectiv 62 de ani, potrivit actualei reforme a pensiilor eu voi ieşi la pensie la 63 de ani?

Da. Avem o tendinţă la nivel mondial, când speranţa de viaţă creşte şi cetăţenii beneficiază de pensie pe perioade mai lungi. Şi în RM speranţa de viaţă a crescut. De asemenea, acum avem mai mulţi pensionari în sistem, în raport cu contribuabilii care sunt mult mai puţini. Lipsa contribuabililor din sistem se explică prin fenomentul migraţiei şi a salariului în plic, drept urmare contribuţia la bugetul social a devenit mai mică, de aceea a fost luată această decizie de majorare a vârstei de pensionare, care asigură o echitate pentru toţi. Până în anul 2028 vârsta de pensionare va creşte gradual până la 63 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. De asemenea, stagiul complet de cotizare, până în anul 2024 va ajunge la 34 de ani. 

 

 

Adică, cu cât contribui mai mult, cu atât ai o pensie mai mare?

Trebuie toată lumea să înţeleagă că cel care plăteşte şi contribuie, va avea o pensie mult mai mare faţă de cel care primeşte banul în plic şi se bucură pe moment. A fost modificată şi formula de calcul a pensiilor. Formula veche nu mai răspundea cerinţelor de astăzi, era o formulă arhaică, anume din cauza vechii formule de calcul a pensiilor, pensionarii care ieşeau la pensie în anul respectiv, primeau o pensie mai mare faţă de cei care au ieşit cu un an în urmă, ceea ce reprezenta o inechitate.

 

 

Pensia medie, oferită acum de către stat îmi va permite un trai decent?

În funcţie de contribuţia pe care o veţi avea la bugetul asigurărilor sociale. În RM de la 1 iulie 2017 pentru prima dată valoarea pensiei medii a depăşit valoarea minimului de existenţă, adică a depăşit cifra de 1862 de lei. De asemenea, numărul celor care aveau o pensie minimă a scăzut de la 126 de mii de pensionari la 53 de mii câti sunt acum.

 

 

În RM poate fi creată o pensie privată, pentru a reduce dependenţa de veniturile statului?

În alte state este des întâlnită practica pensiilor private. Înainte de a propune proiectul pensiilor private este important să fie întărit sistemul public de pensii. Odată întărit sistemul public va trebui să ne axăm şi pe metoda pensiilor private. Spre deosebire de sistemul pensiilor publice bazat pe solidaritatea între generaţii, unde nu există conturi individuale, iar banii sunt plătiţi imediat pensionarilor actuali, fondurile de pensii private sunt constituite prin contribuţia celui care îşi formează pensia fiind administrate de către societăţi private. La noi deocamdată nu există acest mecanism.

Îi mulțumim Valentinei Stratan, vicepreşedinta Comisiei protecţiei sociale, sănătății și familiei din cadrul Parlamentului, pentru informația prezentată proiectului 60plus

  • 36
  •  
  •  
  •  
  •  
2018-08-29T15:47:50+00:00